Skip to main content

Zesdaagse Training Lokale Inclusie Agenda

Dinsdaggroep
Schrijf je hier in!

Ben jij beleidsadviseur of projectleider Lokale Inclusie Agenda, inclusie & diversiteit? En zou je je werk samen met collega’s uit andere gemeenten nog meer slagkracht en verdieping willen geven? Dan is deze inspirerende zesdaagse training Lokale Inclusie Agenda iets voor jou!

Een inclusieve beweging in jouw gemeente

In deze zesdaagse leer je hoe je samen met inwoners, organisaties en collega’s in jouw gemeente een Lokale Inclusie Agenda kunt ontwikkelen, uitvoeren en monitoren. En hoe je ervoor kunt zorgen dat de gehele diversiteit aan inwoners en organisaties betrokken is en optimaal mee kan doen. Je verdiept je in theoretische en praktische kennis over de inclusieve samenleving, zoals Social Role Valorization, kruispunt denken, Deep Democracy, Inclusive Design en Assets Based Community Development. En past inclusie toe op actuele maatschappelijke kwesties die in je gemeente spelen. Zoals de herdenking van het slavernijverleden, de ontwikkeling naar inclusief onderwijs, aan- en afgehaakt Nederland en aandacht voor LHBTI. Ook gaan we op elke bijeenkomst dieper in op inclusie rond een specifiek thema. Achtereenvolgens komen onderwijs en scholenbouw, de arbeidsmarkt, cultuur vrije tijd & sport, wmo & jeugd, communicatie & dienstverlening, inclusieve democratie & politiek, de inclusieve buurt en inclusief ontwerp van gebouwen, buurten en buitenruimten aan bod.

De training Lokale Inclusie Agenda in zes dagen:

 • Verdiep je in inclusie inspiratie aan de hand van internationale inzichten, achtergronden, Nederlandse mooie voorbeelden en beleid. Ontwikkel je eigen inclusieve visie op actuele maatschappelijke vraagstukken.
 • Een inclusieve toekomst voor jouw stad of dorp! Maak kennis met inclusief toekomstdenken en scenarioplanning. En denk mee met je collega’s in de vormgeving aan inclusief beleid, projecten en uitvoering in jouw gemeente.
 • Maak kennis met diverse aanpakken om tot een goede gedragen Lokale Inclusie Agenda te komen. En kies daarin wat past bij inwoners, gemeente en persoonlijke stijl.
 • Inclusief cocreëren met inwoners & organisaties in alle fasen van het proces, hoe doe je dat? Hoe zorg je ervoor dat de gehele diversiteit aan inwoners en organisaties betrokken is? Het organiseren van inclusieve gesprekken, processen en bijeenkomsten.
 • Hoe neem ik mijn collega’s mee? Vormgeven aan inclusieve beweging in een politiek-bestuurlijke context en een gemeentelijke organisatie.
 • De uitvoering van de Lokale Inclusie Agenda aanjagen en je eigen persoonlijke stijl ontwikkelen. Wat is jouw veranderstrategie? Ruimte voor vragen en verdieping.

De trainers: 

De training wordt gegeven door Anouk Bolsenbroek & Bram de Vries van Inclusionlab. Met de inwoners, organisaties, politici en beleidsmakers van acht gemeenten trokken zij op om een Lokale inclusie Agenda vorm te geven en uit te voeren. In tien andere gemeenten was dat in delen van het proces. Ook trokken zij op met individuele mensen om een rijk inclusief leven midden in de samenleving vorm te geven onder eigen regie. Bijvoorbeeld met mensen met dementie, psychische problematiek of een ernstig meervoudige beperking. Anouk is daarnaast spreker, trainer, auteur en veranderaar op het gebied van de Inclusieve Samenleving en werkte vijf jaar als projectleider ‘Lokale Inclusie Agenda’ in Woerden. Zij deed ervaring op in de vormgeving van inclusie in alle aspecten van het gemeentebeleid. Van inclusief onderwijs en inclusieve scholenbouw, de inclusieve arbeidsmarkt en inclusief werkgeverschap, communicatie en politiek tot de regenboog agenda, inclusieve vrije tijd en de vormgeving aan nieuw te bouwen inclusieve buurten. Bram is film- en theatermaker op het gebied van de inclusieve samenleving en heeft veel ervaring in het opbouwen van diverse inclusieve netwerken van inwoners en organisaties. Zijn motto is om bij elke bijeenkomst ‘The whole system in the room’ te krijgen. Samen namen zij het initiatief tot het Kennis & Inspiratie Platform Inclusieve Samenleving en de Landelijke Inclusie Agenda.

Praktische informatie: 

 • Start: Naar keuze neem je deel aan de dinsdag of donderdaggroep.
 • Voor wie: Beleidsadviseurs en Projectleiders Lokale Inclusie Agenda, Inclusie & Diversiteit.
 • Trainers: Anouk Bolsenbroek & Bram de Vries.
 • Locatie: Utrecht. 
 • Bijdrage: € 1550,-.
 • Faciliteiten: Aangepast toilet aanwezig. Assistentie of tolk nodig? Je kunt hen gewoon meenemen. Heb je extra faciliteiten nodig om deel te nemen (b.v.: tolk, dieet, assistentie, audiodescriptie), geef dat graag bij aanmelding even aan.
 • Annuleren: Kan kosteloos tot twee weken voor aanvang. Daarna alleen door een vervangende deelnemer te regelen.
 • Voor meer informatie: anoukbolsenbroek@inclusionlab.nl. 
Schrijf je hier in!