Skip to main content

Inclusie & de Inclusieve Samenleving

Schrijf je hier in!

Werk jij in jouw stad, dorp, organisatie of gemeente aan een inclusieve samenleving? Ben je op zoek naar verdiepende inzichten, mooie gesprekken, inspiratie en handvatten voor inclusie en verandering? In deze cursus verdiep je je samen met twaalf anderen in hoe je kunt werken aan een inclusieve samenleving. Elke komt één van de volgende thema’s aan bod: inclusief onderwijs, de inclusieve arbeidsmarkt, cultuur vrije tijd en sport, inclusief ontwerp, de inclusieve buurt, communicatie, dienstverlening, Lokale Inclusie Agenda en politiek. De cursus is interessant voor beleidsadviseurs, actieve inwoners, professionals, bestuurders en kenniswerkers op het gebied van de inclusie, diversiteit en de Lokale inclusie Agenda.  

Verdiepend inzicht in de inclusieve samenleving

Een inclusieve samenleving is een samenleving waaraan iedereen optimaal kan deelnemen. Op de gewone buurtschool, op de arbeidsmarkt, in de politiek, op de sportclub, theaterclub, scouting of muziekschool, in de natuur, met vrienden, thuis en in de buurt. Het maakt niet uit of je nu oud of jong bent. Of wat je culturele achtergrond, gender, seksuele voorkeur, inkomen, levensvisie, talenten en beperkingen zijn. Inclusie kun je toepassen op bijna elk levensthema of beleidsterrein. Als je in je stad of dorp werkt aan een inclusieve samenleving, draagt het bij als je weet hoe inclusie er uit kan zien op die verschillende levensthema’s en beleidsterreinen. En hoe je kunt werken aan inclusie en verandering. Deze cursus geeft daarvoor een mooie basis.

Mooie voorbeelden

Welke mooie voorbeelden van inclusieve bedrijven, scholen, sport & cultuur zijn er al? Wie lopen er in onze samenleving het meest tegen knelpunten aan? Waar schuurt het? Waar let je op bij inclusief ontwerp van een buurt, plein, gebouw, straat of park? Wat is er internationaal wetenschappelijk bekend over inclusief onderwijs? Hoe kan zorg & welzijn mensen ondersteunen bij de vormgeving van een inclusief leven midden in de samenleving? Welk beleid, wet- en regelgeving draagt bij aan inclusie of juist niet? Het uitwisselen van persoonlijke verhalen, mooie voorbeelden, filosofische en wetenschappelijke reflecties, opinie en creatieve werkvormen wisselen elkaar af. Om gezamenlijk een diepgaand inzicht te ontwikkelen in wat een inclusieve samenleving is en hoe je eraan kunt werken. Daarin pakken we ook de actualiteit, het maatschappelijk debat, verschillende meningen en visies uit de samenleving mee. Zoals de aandacht voor inclusief onderwijs en de inclusieve arbeidsmarkt, het slavernijverleden, dak- en thuisloosheid, de loonkloof tussen mannen en vrouwen, armoede, inclusieve democratie, de nieuwe NEN Norm voor toegankelijkheid, de positie van ouderen en de wijze waarop de psychiatrie met LHBTIQ+ is omgegaan.  

Hoe pakken we dat nu aan?

Na een korte introductie over inclusie en veranderen, verdiepen we ons elke week in één van de levensthema’s. Je krijgt inzicht in hoe mensen, organisaties, buurten, gemeenten en landen aan inclusie hebben gewerkt. Wat de mooiste voorbeelden zijn en  hoe dat heeft uitgepakt. Ook staan we stil bij hoe je zelf zo’n veranderproces kunt vormgeven. Bij wat we daarover kunnen leren van elkaar. En van de voorbeelden van andere inwoners, organisaties en gemeenten, zoals Woerden, Ede, Schouwen-Duiveland, Vlissingen, Wassenaar, de Ronde Venen, Oude-IJsselstreek, Borger-Odoorn, Den Haag en Roermond. Aan de hand van creatieve werkvormen leggen we de link naar onze eigen manier van werken aan inclusie. Hoe zet ik mijn interesses en talenten zo goed mogelijk in? We spreken mensen die in- en uitsluiting aan den lijve ondervinden. Alles wordt afgewisseld met kleine stukjes wetenschappelijke en filosofische reflectie. Ook krijg je de kans om je in één van de levensthema’s specifiek te verdiepen. In de laatste bijeenkomst gaan we in op onze eigen toekomstvisies op een inclusief Nederland. En op verschillende wegen om daar te komen.  

Elke bijeenkomst heeft een eigen thema: 

 • Inclusie en de inclusieve samenleving, introductie inclusie & veranderen
 • Inclusief Onderwijs
 • De Inclusieve Arbeidsmarkt
 • De inclusieve buurt & Inclusief Ontwerp
 • De inclusieve buurt & Community Building
 • Cultuur, vrije tijd & sport
 • Zorg & Welzijn in een Inclusieve Samenleving
 • Communicatie & Dienstverlening 
 • Lokale Inclusie Agenda & Politiek
 • Toekomstvisies voor een inclusief Nederland

Afronding: Een podcast, video, essay over jouw thema van verandering. 

Praktische informatie: 

 • Start: Woensdagochtend 13 september 2023, 10 woensdagochtenden van 9.30 – 13.00 uur, herfstvakantie in gezamenlijk overleg. 
 • Trainer: Anouk Bolsenbroek
 • Locatie: Buurtcentrum Rosa, Malakka straat 6, Utrecht.
 • Voor wie: De cursus is vooral interessant voor beleidsadviseurs, actieve inwoners, professionals en kenniswerkers op het gebied van de inclusieve samenleving, diversiteit en de Lokale inclusie Agenda. 
 • Kosten: € 770,- Introductieprijs. We willen dat het voor iedereen mogelijk is de cursus te volgen. Daarom zijn er drie plekken met een reductietarief beschikbaar. Reductietarieven 2x € 385,- 1 x € 35,-
 • Faciliteiten: Rolstoeltoegankelijk, aangepast toilet aanwezig. Heb je extra faciliteiten nodig om deel te nemen (b.v.: tolk, dieet, assistentie, audiodescriptie)? Geef dat graag bij aanmelding even aan. Assistentie of een tolk nodig? Je kunt hen gewoon meenemen.  
 • Voor iedereen toegankelijk: De cursus wordt inclusief gegeven. Dat betekent dat we optimaal aansluiten op de interesses en talenten van ieder individu afzonderlijk.  
 • Meenemen: Laptop, tablet of smartphone voor research tijdens de bijeenkomsten. 
 • Voorbereiding: Een eenmalige korte presentatie van één mooi voorbeeld van een thema naar keuze. En een eenmalig interview met iemand die in- en uitsluiting aan den lijve ondervindt. Daarnaast zullen per bijeenkomst suggesties voor een voorbereiding en literatuur worden gedaan (niet verplicht).
 • Opleiding: Je kunt deze cursus volgen in het kader van de bredere jaaropleiding ‘Inclusie & Veranderen.’ Waarover later meer. Mocht je je daarop willen voorbereiden, dan is afronden met een portfolio mogelijk. Je maakt dan een podcast, video, essay of digitale fotocollage (ander medium kan in overleg!) over inclusie & veranderen op een van de acht thema’s naar keuze.  
 • Annuleren: Kan kosteloos tot een maand voor aanvang. Daarna is het mogelijk te annuleren door een vervangende deelnemer te regelen.
 • Voor meer informatie: anoukbolsenbroek@inclusionlab.nl. 
Schrijf je hier in!