Skip to main content

Samen Rijker

Een Rijk Leven hebben, gelijkwaardig optrekken met je familie, vrienden en kennissen, dit is vanzelfsprekend voor iedereen in een inclusieve samenleving. Mensen werken, hebben hobby’s op basis van talenten en interesses en onderhouden hun contacten. Dit is op dit moment nog niet altijd vanzelfsprekend als je te maken hebt met dementie.

2019 t/m 2021 trokken inwoners en organisaties uit Amsterdam samen op. Vanuit diverse invalshoeken werd gekeken hoe mensen met dementie met hun omgeving het leven ‘Samen Rijker’ kunnen vormgeven. Anne Wibaut en Veroniek Janssens waren betrokken en deelden vanuit hun eigen Rijk Leven kennis en ervaringen.

De inspirerende verhalen uit het project en ervaringen zijn bij elkaar gebracht voor iedereen die hiermee kennis wil maken en met deze inspiratie aan de slag wil. Eind 2021 verscheen uit deze samenwerking een verhalenbundel en een handreiking.

Met deze link vind je het PDF bestand van de verhalenbundel.
Met deze link vind je het PDF bestand van de handreiking.

Het project werd gefinancierd vanuit FNO Klein geluk

Samen Rijk de handreikingBeter Samen verhalenbundel

Meest Toegankelijke Gemeente 2018

Met heel veel plezier leggen we je dit verdiepingsonderzoek ‘Meest Toegankelijke Gemeente 2018’ voor. Samen met Ongehinderd en de organisatie van Nederland Onbeperkt zijn we het avontuur aangegaan om in sneltreinvaart de stand van zaken op het gebied van inclusie in de vijf genomineerde gemeenten te onderzoeken.

De PDF van het verdiepingsonderzoek is te downloaden via deze link: MTG2018-Inclusionlab.pdf

Een tekstversie van het verdiepingsonderzoek in Word is via deze link te downloaden: MTG2018-Inclusionlab-tekstversie.docx

Routekaarten lokale inclusie agenda gemeenten

Om inzicht te krijgen hoe een routekaart van een lokale inclusie agenda eruit kan zien presenteren we hier enkele voorbeelden.
De uitkomst van een traject binnen een gemeente met o.a. interviews, thematafels, quickscan is verwerkt in een routekaart. In deze voorbeelden is dit verwerkt in een magazine opmaak.

Ede Inclusief
voorzijde Routekaart Ede Inclusief

‘Als gemeente Ede vinden we het belangrijk dat iedereen mee kan doen. Het mag niet uitmaken wat je leeftijd, culturele achtergrond, gender, talenten of beperkingen zijn.’ Toch lukt dat niet altijd. Mensen oud, jong, uit de dorpen of uit de stad, met of zonder beperking, met diverse achtergronden kunnen knelpunten ervaren. Op hun werk, op school, in hun vrije tijd, maar ook in de buurt waar ze wonen. Soms is het heel praktisch: kun je werk vinden, of is dat met jouw andere culturele achtergrond relatief moeilijk? Kun je terecht op de school van eigen keuze? Of wordt iemand met autisme wel gelijkwaardig behandeld?In Ede Inclusief hebben inwoners, scholen, bedrijven, maatschappelijke organisaties, buurtinitiatieven, raadsleden en beleidsadviseurs van de gemeente samen opgedacht over de knelpunten, maar ook over de oplossingen. Tijdens de denktank Ede Inclusief, in de zestig (straat)interviews, tijdens de Quickscan Inclusief Beleid en rond de thematafels over inclusief onderwijs, de arbeidsmarkt, vrije tijd, toegankelijkheid en de inclusieve buurt. Op de informatiebijeenkomst van de gemeenteraad op 9 maart 2017 hebben inwoners, organisaties en raadsleden prioriteiten voor verandering gesteld. Deze prioriteiten vormen samen de speerpunten van de routekaart Ede Inclusief.

VN-verdrag
De aanleiding voor ‘Ede Inclusief’ is dat Nederland sinds juli 2016 een verdrag van de Verenigde Naties heeft aangenomen. Dit verdrag moet de drempels wegnemen voor iedereen met een beperking.

De Routekaart Ede Inclusief
Begin 2018 hield de gemeenteraad in Ede een oordeelsvormende vergadering. Daar is het plan van aanpak besproken om met de routekaart aan de slag te gaan. Niet alleen worden de speerpunten uit de routekaart uitgevoerd, ook steekt de gemeente haar hand in eigen boezem. Ze werkt hard aan een inclusieve arbeidsorganisatie op het gemeentehuis zelf. ‘Het wordt een jaar van lef & doen!’ zei Wethouder Gerrie Ligtelijn op deze bijeenkomst.

Wil je meer weten over Ede Inclusief? Neem dan contact op met paulimthorn@inclusionlab.nl.

Download
De Routekaart Ede Inclusief voor de lokale inclusie agenda is te downloaden via de volgende link: Routekaart Ede Inclusief