Hoe wil jij oud worden? Echt oud? Zie je jezelf al luisterboeken lezend in een grote stoel in een mooie tuin als het mooi weer is? Met een stevige deken over je heen voor de kou? Speel je nog piano? Ga je naar een concert van de Rolling Stones of je yogagroep als je 86 bent? Spel je de krant uit en hou je van een stevige discussie over de toestand van de wereld? Of doe je iets heel anders? Oud worden spreekt tot de verbeelding. Een cultuur kan vol van prachtige beelden zijn over hoe we ouder worden, maar ook vol met saaie, lelijke beelden.
Kan dat wel?
In Haags Ontmoeten werkt Florence met andere zorgorganisaties en gemeente Den Haag aan innovatieve wijzen van ondersteunen gericht op de inclusieve samenleving: ‘Een samenleving waar iedereen optimaal kan deelnemen. Maakt niet uit wat je leeftijd, culturele achtergrond, gender, inkomen, talenten en beperkingen zijn.’ Iedereen kan een gewaardeerde rol vervullen. Mensen van alle leeftijden trekken samen op om een leven vorm te geven op basis van hun eigen interesses en talenten.
Een rijk leven leiden als je heel oud bent? Tuurlijk kan dat. In ‘Een rijk leven! Archipel.’ Werken we samen aan een rijk leven van ouderen in de Archipel wijk in Den Haag. Een rijk leven op basis van eigen interesses en talenten. Samen met familie & vrienden en mensen in de buurt. Mensen houden zelf de regie. Daarbij dragen we gelijk bij aan een nieuwe cultuur van ouder worden. Door te doen. Door te laten zien dat het anders kan. Niet alleen aan iedereen die oud wordt, maar vooral ook aan alle andere mensen om hen heen. Aan familieleden, vrienden, professionals en leidinggevenden thuis, in de ouderenzorg of in een verpleeghuis.
Binnen Haags Ontmoeten pakt Florence de vragen aan waar de ouderenzorg zich in voor gesteld ziet. Hoe kunnen mensen met licht regieverlies hun eigen dag blijven invullen op de wijze die zij wensen? Hoe blijven zij vanzelfsprekend deel van het sociaalmaatschappelijke leven in hun wijk? Hoe kunnen zij de kring van mensen om hen heen uitbreiden? Hoe kunnen zij een bijdrage vervullen op basis van hun eigen interesses en talenten? Uitgangspunt is daarbij luisteren naar waar iemand zelf bij geholpen wil worden. Niet meteen een kant en klaar pakketje dagbesteding bieden, maar met mensen samen hun eigen mogelijkheden weer actief maken en mooie nieuwe wegen vinden om vorm te geven aan het eigen leven.
Met ‘Een Rijk Leven’ doet Florence ervaring op die in de toekomst ook van betekenis kan zijn in de ondersteuning aan mensen die op dit moment wonen in een verzorgings- of verpleeghuis. Mensen wonen daar gemiddeld zo’n 9 maanden. Veel korter dan voorheen. Hoe kan ‘Een rijk leven!’ ook in deze fase vorm krijgen? En wat betekent dat voor de inrichting van wonen en zorg?