Skip to main content

Inclusieve Toekomstsessie Bedrijven en organisaties

Toekomstsessies Jouw bedrijf of organisatie mens en natuur inclusief!

Voor bedrijven en organisaties zijn er twee verschillende soorten inclusieve toekomstsessies, die los van elkaar te organiseren zijn. De toekomstsessie ‘Mens en natuur inclusief ondernemen’  gaat over de bijdrage van jouw organisatie aan een mens en natuur inclusieve samenleving. In de tweede toekomstsessie richt je je blik op hoe je binnen je organisatie vormgeeft aan een mens en natuur inclusieve werkvloer. 

Toekomstsessie mens en natuur inclusief ondernemen

Hoe zou jouw bedrijf, product of dienstverlening eruit zien als de samenleving totaal mens en natuur inclusief zou zijn? Hoe kun je met jouw bedrijf of organisatie optimaal bijdragen aan een mens en natuur inclusieve samenleving? Op een manier die helemaal past bij de identiteit van je organisatie? In deze toekomstsessie doordenk je je core business en bedrijfsvoering op mens en natuur inclusieve impact. Je ontwikkelt gezamenlijke ideeën voor nieuwe groei. En oriënteert je je op hoe jullie je in stappen kunnen voorbereiden op een mens- en natuur inclusieve toekomst. 

Toekomstsessie De Inclusieve werkvloer

Elk je eigen geluid laten horen. Én inclusief en inspirerend samenwerken in een natuur inclusieve omgeving. Hoe doe je dat? Wat kenmerkt een mens en natuur inclusief bedrijf? Betekent het dat je een team hebt waar je jezelf kunt zijn? Waar je je talent, kennis & drive kunt inzetten? Of dat je een duurzame werkplek hebt waar je met mensen met verschillende culturen, leeftijden, achtergronden, seksuele voorkeuren, genders, levensvisies, talenten & beperkingen samenwerkt? Staan we open voor elkaar? En gaan we gelijkwaardig met elkaar om? In een inclusief bedrijf zijn werkprocessen, de coaching op de werkvloer, de sfeer, besluitvorming en het toegankelijke gebouw zo vormgegeven dat iedereen er met plezier en natuurinclusief kan werken. Iedereen kan carrière maken op basis van eigen interesses en talenten. En er kunnen ook mensen aan de slag voor wie een betaalde baan eerder niet zo gemakkelijk te realiseren was. Er zijn zeker kenmerken aan te wijzen die alle mens en natuur inclusieve bedrijven met elkaar delen. Maar als bedrijf geef je daar wel op een totaal eigen wijze vorm aan. Hoe zou jouw inclusieve organisatie eruit zien? Wat zou dat betekenen voor hoe we samenwerken en voor duurzame aanpassingen in gebouw en bedrijfsvoering? In de Toekomstsessie De Inclusieve Werkvloer gaan we met deze vragen aan de slag.

Hoe gaat zo’n inclusieve toekomstsessie in zijn werk?  

Eerst maken we kennis met elkaar aan de hand van inspiratiebronnen in je werk en wensen voor deze dag. Vervolgens doen we een kleine inhoudelijke verkenning over wat mens en natuur inclusief ondernemen voor jullie bedrijf of organisatie zou kunnen betekenen. Met diverse mooie voorbeelden uit binnen- en buitenland. Daarna oefenen we onze verbeeldingskracht aan de hand van sciencefiction, strips en experiment. We besteden aandacht aan inclusief ondernemen als creatieproces. En aan wat ons in de weg zit. Vervolgens gaan we in stappen echt dromen. Hoe ziet onze mooist mogelijke mens en natuur inclusieve samenleving eruit? Hoe ziet ons werk er dan uit? En hoe leveren wij als bedrijf of organisatie een bijdrage aan zo’n mens en natuur inclusieve samenleving? 

Workshopronde

In de workshopronde geven we onze visies praktisch handen en voeten. En zetten we in kleine groepjes onze eigen deskundigheid in. Voor toekomstsessie 1 betekent dat bijvoorbeeld: Sleutel in een workshop aan je corebusiness, zodat die woest aantrekkelijk is voor de gehele diversiteit aan mens en natuur. Ontwerp een inspirerende mens en natuur inclusieve marketing campagne. Of doe een workshop over het gebouw, de inrichting en de faciliteiten van het bedrijf van de toekomst, volgens mens- en natuur inclusief design. Of: welke stoffen, mensen, ideeën en dampen gaan er in en uit het bedrijf, nu en in de inclusieve toekomst? Hoe ontwerpen we onze dienstverlening of product zo dat iedereen er optimaal gebruik van kan maken, ook mensen voor wie dat tot nu toe onmogelijk was? Hoe kunnen we blijvend onze verbeeldingskracht inzetten voor een mens en natuur inclusieve toekomst? En ons visionaire denken in de organisatie verankeren? En als we systemisch kijken naar de geschiedenis: waar bouwen we steeds beverdammen en ooievaarsnesten in ons bedrijf? Hoe lossen we conflicten op? En wat voor mens en natuur inclusieve samenwerkingen kunnen we verzinnen met de initiatieven en organisaties in onze buurt? Jouw organisatie maakt een keuze uit deze en andere workshops die passen bij het karakter van jullie bedrijf.  

Inclusief Toekomstplan

Onze inclusieve toekomstvisies werken we om naar inclusieve toekomstscenario’s. En mijlpalen die ons daar naar toe leiden. En nog belangrijker: wat kunnen we ieder van ons doen om deze inclusieve toekomst te realiseren? Het resultaat is een visueel inclusief toekomstplan met heldere stappen die niet te groot en niet te klein zijn. Het programma van de toekomstsessie kan desgewenst worden aangepast op de huidige ontwikkelingen in de organisatie. 

In de inclusieve toekomstsessies maken we gebruik van de inzichten over o.a. de inclusieve samenleving, mens en natuur inclusief ondernemen, inclusieve communicatie en dienstverlening,  veranderkunde, futurologie en zingeving, en natuurlijk ook van sciencefiction, fantasy, toekomstliteratuur, strips, games en films. Wij brengen onze inclusieve inzichten in, creativiteit en het kennis van proces, jij je deskundigheid op je vakgebied!

Praktische info: 

  • Voor wie: Bedrijven, organisaties, teams, allianties, desgewenst ook met klanten en/of mensen uit de omgeving. 
  • Plek: Bij jou in de organisatie te organiseren of op een andere gewenste locatie. 
  • Tijd: Toekomstsessie 1 duurt minimaal vijf uur, maximaal een dag. Desgewenst te verdelen over  twee bijeenkomsten. Toekomstsessie 2 duurt 4 uur. 
  • Opbrengst: Een visueel en inspirerend toekomstplan met heldere stappen.  
  • Evaluatie: Twee korte live of online terugkom momenten met enkele leden van het team, na zes weken en zes maanden, om te evalueren en de voortgang te bespreken.
  • Vervolg: Een aantal vervolgbijeenkomsten van twee uur om innovatie gericht op inclusie duurzaam te verankeren binnen de organisatie (naar keuze). 
  • Kosten: Tot en met 25 deelnemers € 2200,- per toekomstsessie. Neem bij meer deelnemers graag contact met ons op. Organiseer je een toekomstsessie in jouw bedrijf of organisatie? Dan draag je eraan bij dat ook buurtinitiatieven, clubs en organisaties met een klein budget een toekomstsessie kunnen organiseren. Een op de vijf toekomstsessies geven we tegen een sterk gereduceerd tarief weg.  
  • Contactpersoon: Anouk Bolsenbroek
  • Voor meer informatie: info@inclusionlab.nl
Terug naar de Toekomstsessies