Skip to main content

Elke jongere een prachtige inclusieve toekomst!

Inclusieve Toekomstsessie op zaterdag 23 september in Utrecht

Stel dat ik van deze aardkloot afval. Wat wil ik aan ervaringen meenemen? En wat wil ik aan mooie dingen achterlaten? Na een periode waarin ik vijf jaar als projectleider heb samengewerkt met de inwoners, organisaties en beleidsmakers van Woerden, was de gemeente klaar om de beweging naar de inclusieve samenleving zelf op te pakken. Er waren mooie dingen bereikt. Meerdere inclusieve bedrijven, clubs en verenigingen ontstonden, een school die met inclusief onderwijs aan de slag is gegaan, een mooi netwerk van buurtverbinding, enthousiasme voor inclusie in zorg & welzijn, inclusieve ontwerpen voor buurten, scholen, bruggen, parken en sportplekken. Voor mij een mooi moment om alles los te gooien en de toekomst te verbeelden. Ga ik op volle kracht door met het werken aan een inclusieve samenleving? Of ga ik wat anders aanpakken? Ik zat op mijn tuinstoel, achter een tuintafeltje, in mijn woonkamer, midden in een verbouwing. Het werd wél inclusie. 

Zet jouw creatieve verbeeldingkracht in voor een inclusieve samenleving

De afgelopen jaren heb ik met veel inwoners, organisaties en gemeenten opgetrokken om een Lokale Inclusie Agenda te maken. Prachtige avonturen, waarbij echt de gehele diversiteit in de samenleving meedoet om van hun eigen stad of dorp een inclusieve plek te maken. Mensen jong en oud, mede  allerlei culturele achtergronden, genders, seksuele voorkeuren, inkomens, levensvisies, talenten en beperkingen doen mee aan de thematafels, de werkconferenties en persoonlijke interviews. Net als vertegenwoordigers uit het onderwijs, de arbeidsmarkt, sport en cultuur, zorg en welzijn en buurtinitiatieven. Wat mij opvalt tijdens de werkconferenties en thematafels, is dat we het zo moeilijk vinden om onze verbeelding aan te spreken. En ons een echt inclusieve toekomst voor te stellen. Dat bracht me op het idee om de komende tijd een aantal inclusieve toekomstsessies te organiseren.

De eerste inclusieve toekomstsessie: Elke jongere een prachtige inclusieve toekomst!

De eerste toekomstsessie organiseer ik op zaterdag 23 september 2023 van 10.00 – 16.30 uur onder de titel: ‘Elke jongere een prachtige inclusieve toekomst!’ De tweede op zaterdag 14 oktober van 10.00 – 16.30 uur over ‘Een inspirerend inclusief leven, ook als je ouder bent’. Waarom? Eerst even over de eerste sessie: Omdat ik me zorgen maak. Ik gun alle jongeren net zo’n positief toekomstperspectief als ik had. Elke jongere. Welke kleur je ook hebt. Met of zonder beperking. Met sociaal, organisatorisch, technisch, kunstzinnig, bouw of theoretisch talent. Ongeacht gender en seksuele voorkeur. Dat toekomstperspectief staat voor minstens eenderde van de jongeren onder druk. Zij ervaren mentale problemen door de voortdurende druk om te presteren, door het klimaatvraagstuk, door het woningtekort, door eenzaamheid, door allerlei verwachtingen die zij zelf en anderen van hen hebben (bv. door social media), door angst of depressie (NJi, 2023). En daar komen nog extra vraagstukken bij als je bijvoorbeeld qua cultuur, talent, beperking, lijf, voorkeur, of gender net wat anders bent dan de rest. Een mooi toekomstperspectief is volgens de theorie van de zingeving iets dat je nodig hebt om zin in je leven te ervaren. Je eigen toekomstperspectief geef je vorm tegen de achtergrond van in de cultuur aanwezige (inspiratie)bronnen. Nu roept dit bij mij de vraag op: Zijn wij als samenleving wel inspirerend genoeg? Zo ja, waar blijkt dat dan uit? En als dat niet zo is, moeten we daar niet wat aan doen? 

Hoe gaat zo’n inclusieve toekomstsessie in zijn werk? 

Eerst gaan we kennismaken aan de hand van onze inspiratiebronnen voor een inclusieve toekomst. Vervolgens doen we een kleine inhoudelijke verkenning over de inclusieve samenleving, toekomst, zingeving en creatieve verbeelding. Daarna oefenen we onze verbeeldingskracht, met gebruik van verschillende wetenschappelijke inzichten over hoe je dat kunt doen. Daarna gaan we in stappen echt dromen: Verzin een inclusieve experimentele wereld waarin je graag zou willen leven. Of een nieuwe aflevering van Star Trek. Maak een online moodboard van jouw inclusieve wereld, etc. Je kunt de creatieve werkvorm kiezen die bij je past. Verschillende inclusieve toekomstvisies werken we om naar inclusieve toekomstscenario’s. Welke stappen leiden ons daar naartoe? En waar zouden we over vijftien jaar kunnen zijn? En nog belangrijker: wat kunnen we ieder van ons doen om deze inclusieve toekomst te realiseren? In de inclusieve toekomstsessies maken we gebruik van de inzichten over o.a. de inclusieve samenleving, veranderkunde, futurologie en zingeving, en natuurlijk ook van sciencefiction, fantasy, toekomstliteratuur, strips, games en films. Elke inclusieve toekomstsessie duurt een dag. Steeds staat een nieuwe vraag centraal. Iedereen is welkom. We streven naar een afspiegeling van de diversiteit in de samenleving. Daarvoor zullen wij actief werven. Voor deze eerste toekomstsessie zijn alle leeftijden welkom! Er worden acht jongeren uitgenodigd die gratis kunnen deelnemen.

Schrijf je hier in!