Skip to main content
 

Een rijk leven

Een leven midden in de samenleving op basis van je eigen interesses en talenten, ook als je veel ondersteuning nodig hebt? Dat kan! Sommige mensen hebben meer uitdagingen te verstouwen in hun leven dan anderen. Maar wij gaan ervan uit dat een rijk leven midden in de samenleving op basis van je eigen interesses en talenten altijd mogelijk is. Misschien niet meteen, maar wel op de langere termijn. Deze reis willen we graag aangaan, met jou en je familie en vrienden. En met de organisatie van zorg & welzijn waar je ondersteuning van krijgt. Zij kunnen een veranderproces doormaken, zodat iedereen die ondersteuning krijgt er profijt van kan hebben.

Waar droom jij van? Droom je van een baan in de bouw? Zou je met je eigen hond door de natuur willen struinen? Of wil je graag een muziekinstrument leren bespelen? Zou je in je eigen huis willen wonen of een studie willen doen? Of weet je het nog niet precies, maar zou je er wel achter willen komen? In Een rijk leven trekken we samen op om een leven vorm te geven op basis van je interesses en talenten. Gaandeweg leren we van elkaar hoe we dat het beste kunnen bereiken. In Een rijk leven trek je op met de mensen van wie jij wilt dat ze betrokken zijn. Of dat nu vrienden of familie is, collega’s, oude buren.

Professionele ondersteuners, managers en bestuurders zullen ook betrokken zijn. Zij leren van het proces zodat er in de toekomst meer mensen profijt van zullen hebben. Niet alleen verandert jouw leven en werk, ook de organisatie om je heen verandert. Een rijk leven is ontwikkeld om een inclusieve samenleving dichterbij te brengen. Een samenleving waaraan iedereen optimaal kan deelnemen, ongeacht leeftijd, cultuur, achtergrond, talenten of beperkingen. Wijkteams, gemeenten, organisaties van zorg & welzijn, maar ook mensen zelf kunnen met ‘Een rijk leven!’ aan de slag.

Een rijk leven is erop gericht dat organisaties van zorg & welzijn mensen oud of jong zo ondersteunen dat zij gewaardeerde rollen kunnen vervullen in de samenleving en deelnemen aan het gewone leven in de wijk, op school, op de arbeidsmarkt of in clubs en verenigingen. Je ondersteunt mensen grip te krijgen op hun leven door hun eigen interesses en talenten in te zetten en gebruik te maken van gewone voorliggende voorzieningen. Door de talenten, wensen en interesses van mensen te verbinden ontstaan nieuwe contacten en wederkerige ondersteuningsrelaties als onderdeel van het leven zelf.

Inclusieve samenleving

Alles wat we doen in ‘Een rijk leven!’ draagt bij aan een inclusieve samenleving. Een samenleving waarin iedereen optimaal kan meedoen, maakt niet uit wat je leeftijd, culturele achtergrond, gender, inkomen, talenten of beperkingen zijn. Werken aan een inclusieve samenleving doe je op twee manieren. Enerzijds door te werken aan inclusieve leer-, werk-, en leefomgevingen samen met scholen, bedrijven, clubs of verenigingen, buurten of gemeenten. Anderzijds door samen met individuele mensen en hun vrienden en familie te werken aan een rijk leven midden in de samenleving. In ‘Een Rijk Leven’ gaan ze samen op.

Lerend organiseren & veranderen

Met een rijk leven begin je gelijk te doen wat je in de toekomst wilt bereiken. Zo bouw je mooie voorbeelden op waar je van kunt leren en die je groter kunt maken. Het werk aan ‘Een rijk leven!’ is vanaf het begin ook een inclusief proces. Iedereen die te maken krijgt met de veranderingen is betrokken en we zorgen dat iedereen in het veranderproces optimaal mee kan doen. De mensen om wie het gaat zijn leidend in het proces. De werkwijze van ‘Een rijk leven!’ is gebaseerd op ideeën uit de veranderkunde, zoals lerend organiseren & veranderen, cocreatie en systeemverandering. Wil je daar meer over lezen? Kijk dan eens in de VeranderKIZT:

Persoonlijke toekomstplanning

Persoonlijke toekomstplanning is een flexibele manier om plannen te maken voor het leven, en ze uit te voeren. Samen met de mensen om je heen kijk je naar je interesses en talenten. Naar je wensen en ideeën over waar je woont, je werk, je vrije tijd en je vriendenkring. Alles wordt in kaart gebracht op een groot vel papier. Over dit hele proces houd je als persoon over wie het gaat altijd de regie. Je trekt er samen op uit om nieuwe dingen voor elkaar te krijgen. Wij gaan ervan uit dat een leven midden in de samenleving op basis van je eigen interesses en talenten voor iedereen mogelijk is. Hoe ver weg dat nu soms ook lijkt. Deze stip op de horizon houden we in het oog. We gaan net zo lang door tot we iets bereikt hebben om trots op te zijn. Als we niet weten hoe we met een situatie moeten omgaan, zoeken we net zo lang door tot het wel lukt.

Sociale rolversterking

Sociale rolversterking (SRV) is een gemakkelijke manier om meer van je leven te maken. Het leert je snel een aantal eenvoudige manieren en inzichten om aan inclusie te werken. Tegelijkertijd is SRV een theorie die tot in detail kijkt naar iemand leven in de samenleving. Een theorie over wat bijdraagt aan goede beeldvorming rond mensen, over hoe uitsluiting in de Nederlandse cultuur werkt en over hoe je die uitsluiting kunt tegengaan. Het belangrijkste waar je mee bezig bent in SRV is het (ondersteunen van mensen bij het vervullen van sociaal gewaardeerde rollen in de samenleving. Sociale rollen leiden tot de goede dingen van het leven. Zoals sociale contacten, op verschillende plekken komen, uitdaging in je leven, inspiratie, zingeving, kennis en ervaring.

Nooit opgeven

Wij gaan ervan uit dat een leven midden in de samenleving op basis van je eigen interesses en talenten voor iedereen mogelijk is. Hoe ver weg dat nu soms ook lijkt. Deze stip op de horizon houden we in het oog. We gaan net zo lang door tot we iets bereikt hebben om trots op te zijn. Als we niet weten hoe we met een situatie moeten omgaan, zoeken we net zo lang door tot het wel lukt.